W skrócie o herbacie krzemionkowej - ipprojekt.pl

W skrócie o herbacie krzemionkowej

Fanów ziołowych naparów jest na świecie coraz więcej. Wiele osób zaczyna doceniać fantastyczne właściwości herbat. Jedną z najbogatszych w zdrowotne właściwości herbat jest herbata krzemionkowa, którą można zakupić w niemal każdym sklepie zielarskim. Herbata krzemionkowa jest na rynku dostępna w formie sypanej oraz ekspresowej. 


Po co pić herbatę krzemionkową?


Herbata krzemionkowa jest bogatym źródłem krzemu. Ów pierwiastek jest jednym z głównych składników tkanki łącznej. Ponadto ma pozytywny wpływ na skórę, włosy oraz paznokcie, ponieważ uczestniczy w syntezie elastyny, kolagenu i kwasu hialuronowego. Pomaga w leczeniu trądziku, innych stanów zapalnych skóry oraz niektórych chorób układu oddechowego (na przykład astma oskrzelowa). Działa pozytywnie w przypadkach zwyrodnienia stawów, krzywicy oraz jest stosowany w profilaktyce miażdżycy. Poprawia pracę wydalniczą nerek. Niedobór krzemu może objawiać się między innymi szybszym starzeniem się skóry, stanami zapalnymi dziąseł, skłonnościami do siniaków, krwotoków, łamliwością włosów i paznokci oraz problemami ze stawami, kośćmi. 


Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na krzem wynosi okołu dwudziestu pięciu miligramów. 


Picie herbaty krzemionkowej przynajmniej raz dziennie pozwala na zapobieganie objawom niedoboru krzemu. 


Warto również wspomnieć, że ilość krzemu w organizmie maleje wraz z wiekiem, więc picie herbaty krzemionkowej szczególnie zaleca się osobom w starszym wieku. Wśród młodych osób jest jednak również popularna ze względu na hamowanie procesu wypadania włosów. 


Skład:



  • Skrzyp polny (główne źródło krzemu), 

  • Owies, 

  • Poziewnik szorstki, 

  • Kłącze perzu, 

  • Liść miodunki, 

  • Pokrzywa. 


Jak parzyć herbatę krzemionkową sypaną?


Producenci zalecają jedną łyżeczkę herbaty zalać wrzątkiem oraz zostawić pod przykryciem (kubek z naparem można przykryć przykładowo talerzykiem) na około dwanaście minut. Następnie napój należy przecedzić oraz pić wolno, małymi łykami. Warto wspomnieć, że herbata tak długo się parzy, ponieważ skrzyp w takim czasie uwalnia krzem. 

Słowa kluczowe:herbata krzemionkowa,